Plan pracy szkolnego koła żywienia w roku szkolnym 2024/2025
Koło gastronomiczne w bieżącym roku szkolnym skupia uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych (głównie klasa IV) oraz Branżowej Szkoły w zawodzie kucharz (klasa III). Cele koła, warunki, metody i formy realizacji pozostają podobne jak w ubiegłym roku szkolnym.
Nazwa zadania |
Sposób realizacji |
Okres/termin realizacji |
Dokumentowanie wykonania zadania |
Spotkanie organizacyjne. |
Wspólne zaplanowanie działań, które spełniają oczekiwania, poszerzają wiadomości i umiejętności zawodowe uczniów a zarazem przyczyniają się do promowania szkoły w środowisku lokalnym. |
05.09.2024 r. |
Ujęcie w sprawozdaniu rocznym. |
Przygotowanie do uczestnictwa w Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale. |
Spotkanie, pogadanka, zaplanowanie udziału wraz z dekoracją stołu. |
12.09.2024 r. |
Ujęcie w sprawozdaniu rocznym.
|
Udział w Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale, |
Wyjazd na Jesienną Giełdę Ogrodniczą do Boguchwały |
05.10.2024 r. |
Strona internetowa szkoły.
Gazetka ścienna. |
Zajęcia profilaktyczne. |
Pogadanka na temat zdrowego odżywiania- zaplanowanie wyjazdu do szkół podstawowych z warsztatami żywieniowymi. |
Listopad 2024 r. |
Sprawozdanie roczne. |
Promocja szkoły w środowisku lokalnym. |
Współpraca ze stowarzyszeniami i organizacjami społeczności lokalnej ( Koła Gospodyń Wiejskich)
|
Cały rok szkolny |
Strona internetowa szkoły. |
Współorganizacja imprez i uroczystości szkolnych- przygotowanie zastawy i bielizny stołowej, dekoracja stołów. |
Kształcenie umiejętności dekoracji stołów podczas przygotowania do wydarzeń szkolnych.
|
Cały rok szkolny |
Sprawozdanie roczne. |
Uczestnictwo w akcjach ogólnopolskich przeznaczonych dla młodzieży podejmujących zagadnienia zdrowej żywności i zdrowego stylu życia
|
Wyjazd na targi, konferencje. |
Wg dostępności kalendarza imprez |
Strona internetowa szkoły.
Gazetka ścienna. |
Udział młodzieży w wycieczkach edukacyjnych.
Udział w konferencjach naukowych o tematyce żywieniowej
|
Wyjazd do zakładu gastronomicznego w celu zapoznania z nowościami gastronomicznymi
Wyjazd do PANS Krosno na wykład/ warsztaty.
|
Wg kalendarza uczelni (październik/ kwiecień) |
Strona internetowa szkoły.
Gazetka ścienna. |
Przygotowywanie uczniów do konkursów i olimpiad o tematyce żywieniowej -Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych -blok gastronomiczny, |
Przeprowadzenie konkursu. |
Wg kalendarza konkursu. |
Sprawozdanie roczne. |
Podsumowanie pracy koła , wnioski, plany na kolejny rok szkolny. |
Spotkanie podsumowujące członków. |
Czerwiec 2025 r. |
Sprawozdanie, strona internetowa szkoły. |
Spotkania odbywać się będą raz w tygodniu - piątek duża przerwa oraz według potrzeb .
Opiekun szkolnego koła żywienia
Pani Teresa Radelczuk
PLAN PRACY KOŁA ŻYWIENIA
w roku szkolnym 2023/2024
„ Jesteś tym, co jesz i jak jesz”
Od tego jak i co jemy, zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to z kolei jest gwarancją zachowania dobrego zdrowia tak fizycznego, jak i psychicznego. Krzewienie wśród młodzieży zdrowych nawyków żywieniowych oraz przywrócenie znaczenia estetyki serwowania potraw i kultury ich spożywania jest w dzisiejszych, skomercjalizowanych i zautomatyzowanych warunkach, nie tylko korzystne, ale przede wszystkim konieczne. Działalność koła żywienia jest jedną z prób uświadomienia tego młodzieży, a w naszej szkole wpisuje się ponadto w realizowany program profilaktyczny .
CELE KOŁA ŻYWIENIA
Cel główny: Pozyskanie nowych uczestników koła a następnie motywowanie młodzieży do dbałości o przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania i samodzielnego przygotowywania potraw.
Cele szczegółowe:
WARUNKI, METODY I FORMY REALIZACJI:
1. Uczestnikami szkolnego koła żywienia będą chętni uczniowie wszystkich klas technikum żywienia oraz branżowej szkoły- kucharz. Spotkania odbywać się będą na dużej przerwie we wtorki. Miejsce spotkań – kuchnia na szkolnych warsztatach lub sala 26 .
2. Metody:
a) praktyczne (ćwiczenia w zakresie serwowania potraw oraz nakrywania stołu, improwizacje kulinarne pod nadzorem prowadzącego),
b) słowne (instruktaże, pogadanki),
c) oglądowe (prezentacja, pokaz filmowy).
3. Forma: zajęcia grupowe.
EWALUACJA:
1. Sporządzenie sprawozdania, dyskusja na ostatnim spotkaniu roku szkolnego- wnioski do pracy na przyszły rok.
TEMATYKA ZAJĘĆ:
NAZWA ZADANIA |
SPOSÓB REALIZACJI |
OKRES/TERMIN REALIZACJI |
DOKUMENTOWANIE WYKONANIA ZADANIA |
STOP MARNOWANIU ŻYWNOŚCI- UDZIAŁ W OGÓLNOPOLSKIEJ KAMPANII |
Pogadanka tematyczna, gazetka ścienna przy sali obsługi konsumenta, wyjazd z prelekcją do szkół podstawowych. |
Wrzesień- listopad 2023 |
Gazetka ścienna, Fotorelacja na stronie szkoły |
MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ SZEFA KUCHNI
|
Wycieczka zawodoznawcza do zakładu gastronomicznego w związku z międzynarodowym świętem. |
20 Październik 2023 |
Wyjazd do zakładu gastronomicznego, sprawozdanie na stronie szkoły |
DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA |
Udział w Jesiennej Giełdzie Ogrodniczej w Boguchwale,
Przygotowanie zdrowych potraw z wylosowanych warzyw .
|
Październik- Listopad 2023 |
Wyjazd na giełdę do Boguchwały,
Strona internetowa szkoły |
WYKŁAD O TEMATYCE PROZDROWOTNEJ |
Wysłuchanie wykładu o tematyce prozdrowotnej – wyjazd na wyższą uczelnię |
Grudzień 2023 |
Wycieczka, strona internetowa szkoły |
POTRAWY ŚWIĄTECZNE W NASZYCH DOMACH |
Analiza receptur przyniesionych przez uczestników- „z kuchni mojej babci” |
Styczeń 2024 |
Wybór przepisów do wykonania podczas zajęć praktycznych w szkole |
„TŁUSTY CZWARTEK NIE MUSI BYĆ TŁUSTY – zdrowe słodkości.
„Gdy widzę słodycze, to kwiczę...” (słodko, nie znaczy niezdrowo). |
Przygotowanie zdrowych słodyczy przez poszczególnych uczestników w klasach – słodki poczęstunek. |
Luty 2024 |
Wykonanie potraw, strona internetowa szkoły, |
„WIEM CO JEM I PIJĘ” |
Warsztaty z dietetykiem nt. środków chemicznych w żywności oraz rodzajów i zastosowania wód leczniczych |
Marzec 2024 |
Wyjazd do uzdrowiska, strona internetowa szkoły, |
DAWNE KULINARIA PODKARPACIA I KUCHNI PODKARPACKIEJ NA BAZIE KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ I WYJAZDU/ WYJŚCIA NA WYCIECZKĘ ZAWODOWĄ.
KUCHNIA NASZYCH SĄSIADÓW |
Pogadanka tematyczna, Wycieczka zawodowa.
Przegląd literatury zawodowej dotyczącej kuchni różnych narodów. |
Kwiecień – maj 2024 |
Wycieczka zawodowa, strona internetowa szkoły |
ZAJĘCIA PROFILAKTYCZNE „BULIMIA I ANOREKSJA” |
Pogadanka z zaproszeniem pedagoga i psychologa szkolnego nt. zaburzeń odżywiania |
Maj – czerwiec 2024 |
Sprawozdanie na stronie internetowej szkoły |
PODSUMOWANIE PRACY KOŁA W ROKU SZKOLNYM, PLANY NA ROK NASTĘPNY. |
W nagrodę za aktywną pracę w kole piesza wycieczka jako urzeczywistnienie hasła aktywności fizycznej jako gwarancji zdrowia i urody.
|
Czerwiec 2024 |
Organizacja wycieczki, sprawozdanie na stronie szkoły. |
Opiekun szkolnego koła żywienia
Pani Teresa Radelczuk
REGULAMIN
Szkolnego Konkursu Kulinarnego
„Atuty Republiki Czeskiej na talerzu”
Postanowienia ogólne
Warunki konkursu oraz nagrody
Zakres tematyczny
Plan pracy Koła Żywienia – „Klub Chrup – chrup”
w roku szkolnym 2018/19
Koło Żywienia, tradycyjnie planuje w roku szkolnym 2017/18 następujące formy i cele działalności:
Wszystkie planowane cele będą realizowane w terminach wyznaczanych harmonogramem czekających nas wydarzeń i imprez szkolnych, lokalnych, proponowanych konkurów, warsztatów, olimpiad i w zależności od potrzeb.
Członkami koła SA uczniowie klas technikum żywienia i szkoły zawodowej – cukierników i wszystkich zainteresowanych poruszaną tematyką.
Planowo będziemy się spotykać w ostatni wtorek miesiąca i na bieżąco w czasie dużych przerw.
Depresja- zaburzenia psychiczne z grupy zaburzeń afektywnych, charakteryzujące się obniżeniem nastroju, obniżeniem napędu psychoruchowego, zaburzeniem rytmów okołodobowych i lękiem.
Objawy
- niepokój,
-częsty płacz,
-apatia,
-zaburzenia snu,
-problemy z pamięciom i koncentracją,
-zaburzenia apetytu.
Odmiany depresji:
- egzogenna ( zewnętrzna)- wynikająca z przeżyć
- endogenna (wewnętrzna)- wynikająca z predyspozycji organizmu
Leczenie
Leczenie depresji powinno odbywać się pod okiem lekarza psychiatry, psychologa lub psychoterapeuty. Najważniejsze jest zapewnienie bezpieczeństwa chorego, w tym zapobieżenie ewentualnej próbie samobójczej.
Obecnie dostępne formy leczenia to:
-leki przeciwdepresyjne,
-psychoterapia,
-leki przeciwpadaczkowe,
-fototerapia,
-wybrane leki neuroleptyczne,
-elektrowstrząsy,
-odpowiednia dieta.
Żywienie dietetyczne
Powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie, o stałej porze. Powinny być one urozmaicone, estetycznie podane i spożyte w spokoju.
Do potraw powinniśmy dodawać pobudzające przyprawy takie jak: ostra papryka, chili, imbir, pieprz czarny, czosnek oraz świeżą bazylię czy miętę.
Zaleca się zieloną herbatę oraz napary z ziół wzmacniających system nerwowy. Codziennie wypijamy co najmniej dwa litry płynów.
Najlepsze są naturalne soki z warzyw i owoców. Wykluczamy napoje alkoholowe - mogą mieć niekorzystny wpływ na równowagę psychiczną i zmniejszają apetyt. Osoby które zażywają farmakologiczne środki przeciw depresji, powinny wykreślić ze swojego menu konserwy mięsne, niektóre sery, sos sojowy, cielęcinę i wątróbkę drobiową.
E. Czyrnia
Plan pracy Koła Żywienia - „Klubu Chrup–chrup” w roku szkolnym 2015/2016
Koło Żywienia w bieżącym roku szkolnym skupia uczniów klas Technikum Żywienia od I do IV, ZSZ w zawodzie Cukiernik oraz wszystkich zainteresowanych tematyką żywienia. Wspólnie planujemy działania, które spełnią oczekiwania, poszerzą wiadomości i umiejętności zawodowe uczniów a zarazem przyczynią się do promowania szkoły w środowisku lokalnym:
- aktywne uczestnictwo w imprezach lokalnych Gminy Brzostek
- współpracę ze stowarzyszeniami i organizacjami społeczności lokalnej np KGW,
- prezentacje, pokazy, odczyty o tematyce żywieniowej w placówkach oświatowych Gminy Brzostek
(przedszkola , szkoły podstawowe, gimnazja)
- organizowanie konkursów o tematyce żywieniowej dla gimnazjalistów w korelacji z Programem Promocji Szkoły
- udział w XII Konferencji Zdrowego Żywienia w ZSG w Rzeszowie
- uczestnictwo w akcjach ogólnopolskich przeznaczonych dla młodzieży ponadgimnazjalnej, podejmujących zagadnienia zdrowej żywności i zdrowego stylu życia
- współpracę z Polską Akcja Humanitarną w zakresie pomocy dla krajów zagrożonych brakiem wody, głodu, klęsk żywiołowych
- redagowanie artykułów do Wiadomości Brzosteckich
- utworzenie i aktualizację tablicy dotyczącej proorientacji zawodowej w ramach Programu Szkolnego Doradztwa Zawodowego.
DZIEŃ WODY
Dzień Wody uczciliśmy włączając się w program Polskiej Akcji Humanitarnej - „Woda dla Południa”. Uczniowie naszej szkoły mieli okazję zapoznać się z problemami głodu i braku wody w Afryce i Azji. Przyłączyliśmy się do zbiórki funduszy na budowę studni w Sudanie.
JEDZENIE MA ZNACZENIE
Całoroczna akcja promująca zdrowy tryb życia i profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Dużym wyróżnieniem był dla nas aktywny udział w XI Sesji Popularnonaukowej pod hasłem „Żywienie filarem zdrowia” w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Prezentacje i referat pt. „Jedzeniem pokonaj depresję” uczestniczką sesji była uczennica klasy IITŻ Joanna Boroń.
WRACAMY DO ŹRÓDEŁ, PROPAGUJEMY ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ. POLECAMY KWASZONĄ KAPUSTĘ.
Traktat o kiszeniu kapusty.
Kiszona kapusta – rodzaj potrawy i składnika wielu dań przygotowywanego z szatkowanej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację(z udziałem szczepów bakterii mlekowych: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus ). Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Kiszona kapusta pojawia się w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai.
Właściwości zdrowotne:
Kiszona kapusta zawiera liczne metabolity. Jest bogatym źródłem:
Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo. Jej spożywanie jest zalecane szczególnie w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże owoce i warzywa.
Sprawozdanie z działalności Koła Żywienia – semestr I 2012/2013 r.
W ciągu minionego semestru zajmowaliśmy się, zdrowotnymi aspektami żywienia, profilaktyka chorób cywilizacyjnych. Swoja wiedzą dzielimy się z innymi organizując krótkie akcje informacyjne, gazetki, pogadanki itp.
We wrześniu podjęliśmy zagadnienie właściwego odżywiania się uczniów, proponowanych w sklepikach szkolnych artykułów żywnościowych. Zorganizowaliśmy akcje ,, Jabłko zamiast chipsów i słodkich batoników”
W październiku uczyliśmy się odróżniać grzyby jadalne i trujące. Prezentację o tej treści przedstawiliśmy przedstawicielom pozostałych klas naszej szkoły.
W listopadzie omawialiśmy jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych- cukrzycę, analizując jej przyczyny i profilaktykę żywieniową. Przedstawiliśmy najważniejsze fakty w formie gazetki informacyjnej, rozdawaliśmy stosowne ulotki. Okazało się, że z cukrzycą żyje i boryka się wiele osób wśród rodzin naszych uczniów, stąd zainteresowanie tą chorobą było bardzo duże.
Grudzień upłynął pod znakiem przygotowań świątecznych, członkowie koła aktywnie angażowali się w organizację Wigilii szkolnej.
W styczniu skorzystaliśmy z zaproszenia biblioteki szkolnej na Bożonarodzeniowe spotkanie ,,Kawiarenki Literackiej’’, przygotowaliśmy okolicznościowe słodkości.
Podjęliśmy także temat otyłości wśród młodzieży i wspólnie z panią pedagog przeprowadziliśmy pogadankę na ten temat. Owocem tej dyskusji była akcja ,,Każdy jest kowalem swego ciała ‘’. Określaliśmy współczynnik BMI uczniów i udzielaliśmy stosowne informacje dotyczące zalecanej diety.
W nagrodę za aktywną pracę w kole zorganizowaliśmy sobie kulig w Głobikowej urzeczywistniając w ten sposób hasła aktywności fizycznej jako gwarancji zdrowia i urody.
Mamy dalsze ciekawe propozycje realizacji zaplanowanych działań w drugim półroczu.
Koło żywienia – klub ,,Chrup - chrup” w bieżącym roku szkolnym zajmie się żywieniową profilaktyką chorób cywilizacyjnych. Zamierzamy przybliżyć tematykę zapobiegania schorzeniom współczesnego świata:
- otyłości
- cukrzycy
- anoreksji
- bulimii
Oraz niewłaściwym przyzwyczajeniom żywieniowym. Członkowie koła podzielą się wiedzą o zdrowym stylu życia nie tylko w sferze żywienia. Patronką działań koła na ten rok jest bowiem siostra Hildegarda z Bingen – średniowieczna zwolenniczka zdrowego żywienia, naturalnych metod leczenia i zapobiegania schorzeniom przez równowagę duchową, kontakt z naturą, ruch i aktywność umysłową.
W tym roku szkolnym zajęliśmy się już wykorzystaniem darów jesieni w dekoracji uroczystości święta Szkoły, pilotujemy akcję: ,,Owoce zamiast chipsów i słodkich batoników”. Miłośnicy lasu i grzybobrania uczestniczyli w prelekcji na temat ,, Grzybów jadalnych i trujących w naszych lasach”.
Wrzesień upłynął pod hasłem: „Aby myśleć-trzeba jeść”. Członkowie koła propagowali konieczność prawidłowego żywienia w szczególności spożywanie śniadania jako podstawowego posiłku na początek pracowitego dnia.
W październiku odwiedziliśmy Boguchwałę gdzie skorzystaliśmy z pięknych ekspozycji towarzyszących Targom jesiennym Podkarpacia, poświęconym płodom rolnym, sadom i zastosowaniu owoców i warzyw w żywieniu.
W listopadzie rozmawialiśmy na temat wykorzystania owoców z sadów i lasów w żywieniu i leczeniu oraz profilaktyce zdrowotnej. Wspólnie z panią pedagog zorganizowaliśmy akcje „Jabłko zamiast papierosa.
Głównym wydarzeniem grudnia była Wigilia szkolna która była dla członków Koła żywienia okazją do sprawdzenia się w przygotowaniu i obsłudze tej pięknej uroczystości.
Karnawałowe przysmaki, zwyczaje i rozważania wokół stołu to styczniowe tematy które chętnie podejmowaliśmy, jako że czas karnawału sprzyja biesiadowaniu.
19-go lutego bieżącego roku obsługiwaliśmy ciekawą imprezę sportową – Powiatowy Rajd Samochodowy o puchar Burmistrza Brzostku.
Skupia uczniów i nauczycieli zainteresowanych zdrowym, racjonalnym odżywianiem, kultywowaniem tradycji kulinarnych i rozpowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu. Myśl przewodnią działalności koła wyrażają słowa światowej sławy profesora nauk żywieniowych Jana Gawęckiego: „Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”
Lp |
Temat |
Sosób realizacji |
Termin realizacji |
1 |
Aby myśleć trzeba jeść – śniadanie ucznia. |
Omówienie tematu i publikacja wniosków . |
Wrzesień |
2 |
Polskie owoce warte grzechu. |
Akcja- jabłko dla najpiękniejszej. |
Wrzesień , październik. |
3 |
Dzień gruszy – Targi Podkarpackie |
Wyjazd do WOPR w Boguchwale |
Październik |
4 |
Nauka poszła w las – i co z tego mamy? |
Ekspozycja owoców lasu. |
Październik, listopad. |
5 |
Kuchnia pachnąca korzeniami –staropolskie obyczaje. |
Spotkanie przy pierniczkach- grudniowe smakołyki i tradycje. |
Grudzień |
6 |
O przyjęciach prawie historycznie. |
Pogadanka z historycznymi tekstami źródłowymi. |
Styczeń |
7 |
Diety świata- style życia czy anomalie żywieniowe? |
Film |
Luty |
8 |
Carving, sommelierstwo, baristika czyli łamanie kuchennego języka |
Spotkanie branżowe ze specjalistą. |
Marzec |
9 |
Wszystko zaczyna się od jajka – tysiąc znaczeń jednej komórki. |
Konkurs na najlepszą potrawę z jajkiem w tle. |
Kwiecień |
10 |
Na wiosnę oblicz swoje BMI i pomyśl co z tym zrobić. |
Rady i porady na dużej przerwie. |
Maj |
11 |
Kuchnie świata uważaj co jesz na wakacjach. |
Film. pogadanka. |
Czerwiec |
12 |
Książka kulinarna na wakacje – to nie pomyłka. |
Spotkanie w bibliotece szkolnej, |
Czerwiec |