Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

Podsumowanie „Konkursu wiedzy o żywności i żywieniu”

« Aktualności 11 kwietnia 2025
zdjęcie_12787

Celem 2-etapowego konkursu zorganizowanego w naszej szkole  dla uczniów szkół podstawowych było m.in:

  • zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie młodzieży, propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym,
  • umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności, żywienia i zdrowego stylu życia,
  • rozwijanie zainteresowań,
  • rozbudzanie kreatywności i wymiana doświadczeń między uczniami szkół podstawowych.

Konkurs zorganizowały i przeprowadziły Panie: Teresa Radelczuk oraz Katarzyna Rosołowska - nauczycielki zawodu w pionie żywienia.

Do rywalizacji przystąpiło 8 szkół podstawowych z terenu naszej gminy i nie tylko. I etap konkursu  polegał na rozwiązaniu testu składającego się z 40 pytań. Po zakończeniu części pisemnej nasi goście zaproszeni zostali do pracowni żywienia gdzie wykonano pokaz kulinarny. Uczniowie naszej szkoły przygotowani przez Panią Katarzynę Rosołowską omówili i przedstawili proces sporządzenia sushi - potrawy z kuchni japońskiej. Po pokazie uczniowie zaprosili swoich młodszych kolegów aby również spróbowali wykonania tej zakąski.

W etapie drugim trzy zwycięskie zespoły 2-osobowe ze szkół podstawowych z: Brzostku, Kamienicy Górnej i Siedlisk Bogusz miały sporządzić potrawę owocową, warzywną lub owocowo-warzywną (surówkę lub sałatkę) według własnej receptury. Uczestnicy musieli wykazać się wiedzą na temat sporządzanej potrawy, pomysłowością oraz umiejętnościami kulinarnymi. Ocenie podlegała higiena i estetyka sporządzania potrawy, pomysłowość receptury, pracochłonność, stopień trudności dekoracji potrawy, oryginalność jej wykonania jak również walory organoleptyczne. Wysoki poziom przygotowania i zaangażowania uczestników był sporym i bardzo pozytywnym zaskoczeniem dla organizatorów. Okazało się, że zgłębianie tajników tego jak się odżywiamy i co ma wpływ na nasze zdrowie dla wielu młodych ludzi jest prawdziwą pasją.

Po niezwykle ciekawych prezentacjach, jury pod przewodnictwem Jacka Kapłona - szefa kuchni w restauracji „Jodłowy Dwór”, wyłoniło laureatów.

I miejsce zajęły uczennice ze Szkoły Podstawowej w Brzostku:

Maria Nykiel i Kinga Szweda,

II miejsce uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Kamienicy Górnej:

Kacper Siciak i Kacper Wójcik,

III miejsce uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Siedliskach Bogusz:

Patryk Gulis i Tomasz Halerz.

Zwycięzcom jeszcze raz składamy  gratulacje!

Serdecznie dziękujemy uczestnikom wszystkich szkół podstawowych oraz ich opiekunom za zaangażowanie i udział w konkursie! 

Teresa Radelczuk

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.