Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

V Krajowe Dni Pola

« Aktualności 17 czerwca 2024
zdjęcie_11383

W dniach 14-16.06.2024 r. reprezentacja naszej szkoły uczestniczyła w V Krajowych Dniach Pola w Boguchwale, za ich przygotowanie odpowiadał Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. To największa impreza związana z branżą rolniczą, która służy upowszechnianiu i propagowaniu innowacji w produkcji rolniczej. Pierwszy dzień wydarzenia był dedykowany młodym rolnikom i uczniom szkół rolniczych. Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w różnych pokazach i konkursach oraz w debacie z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Adamem Nowakiem na temat: „Nowoczesne rolnictwo oczami młodego rolnika”.  Zaszczytem dla naszej szkoły jest zajęcie przez ucznia klasy III Technikum Mechanizacji i Agrotroniki Damiana Borowieckiego I miejsca w Krajowym konkursie dla uczniów Szkół Rolniczych. Młodzież poszerzyła swoją wiedzę zwiedzając strefy tematyczne: Nauki i Doradztwa, Innowacji, Pszczelarstwa, Ogrodnictwa i Poletek Doświadczalnych, mogła poznać nowoczesne rozwiązania w dziedzinie agrotechniki, hodowli zwierząt, ochrony roślin, a także produkcji żywności.

Uczniowie branży gastronomicznej przygotowali stoisko prezentujące potrawy i desery kuchni molekularnej oraz napoje chłodzące dla uczestników wydarzenia. Młodzież naszej szkoły miała okazje porozmawiać z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesławem Siekierskim oraz Wiceministrem Rolnictwa Adamem Nowakiem, którzy odwiedzili nasze stoisko.

Podczas wydarzenia uczniowie naszej szkoły mieli możliwość zaprezentowania swoich  umiejętności na scenie. Pod kierownictwem pani Doroty Machaj uczennice klasy I Technikum Architektury Krajobrazu: Raś Nikola i Zygmunt Lena wykonały kompozycję kwiatową typu Flower Box układem promienistym. Natomiast uczniowie w składzie: Oliwia Kalina z klasy II branżowej I stopnia - kucharz oraz Kacper Kopeć z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierownictwem pani Małgorzaty Madej przedstawili na scenie jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków metodą sous vide. Pokazy cieszyły się zainteresowaniem i uznaniem wśród widzów.

Organizatorom dziękujemy za tak niezwykłe wydarzenie, które umożliwiło nam pogłębienie wiedzy, integrację i wymianę doświadczeń z innymi szkołami pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z całej Polski.

Małgorzata Kobusz

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji techniki gotowania sous vide w fenomenalnym wykonaniu uczniów naszej szkoły - Oliwia Kalina IIZK i Kacper Kopeć II TŻ i UG

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.