Pozytywne podejście do klienta, dobra pamięć, wysoka kultura osobista to cechy poszukiwane przez pracodawców u kandydatów na kelnerów. Zawód ten można wykonywać w całym kraju- wszędzie tam gdzie działają restauracje, kawiarnie czy inne zakłady gastronomiczne. Jest to stanowisko wymagające ale też chętnie wybierane w szczególności przez młode osoby poszukujące pracy dorywczej lub zajęcia w ramach elastycznego grafiku. Praca kelnera nosi znamiona pracy zarówno umysłowej - kelner musi zapamiętywać zamówienia, nieustannie wykazywać się wysokimi umiejętnościami organizatorskimi - jak i pracy fizycznej.
Uczniowie mogą również pracować sezonowo np. w okresie wakacyjnym czy też podczas obsługi imprez i uroczystości okolicznościowych. Podczas kursu kelnerskiego zorganizowanego kolejny już raz podczas ferii roku w ZSCKR im. Jana Pawła II w Brzostku, uczniowie doskonalili wiele umiejętności oraz wdrażali się w tajniki kelnerstwa. Oprócz cech wymienionych w zawodzie tym liczy się również: umiejętność pracy w zespole, odporność na presję czasu i stres, dobra koordynacja wzrokowo- słuchowa, wytrzymałość fizyczna, wysoko rozwinięte zdolności organizacyjne oraz znajomość języków obcych.
Uczniom chętnym do zdobywania wiedzy w czasie wolnym od nauki należy się uznanie ponieważ podnoszenie umiejętności i zdobywanie stopni kwalifikacji zawodowej ma sens, jest to bardzo dobra inwestycja w swoją przyszłość zawodową.
Teresa Radelczuk