Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

Prelekcja dla gimnazjalistów

« Aktualności 21 czerwca 2017

"Czas na zdrowie - wędrówki ekologiczne po smakach Podkarpacia".

W ramach edukacji prozdrowotnej młodego pokolenia, 6.06.2017 roku uczniowie  naszej szkoły działający w Kole Żywienia "Klub Chrup, chrup" i Spółdzielni Uczniowskiej "Kłos" zaprosili  gimnazjalistów Gminy Brzostek na wspólną dyskusje wokół tematu: "Czas na zdrowie - wędrówki ekologiczne po smakach Podkarpacia".

Najwięcej uwagi poświęcono ekologicznym aspektom produkcji żywności i zdrowego odżywiania.

W dyskusję wprowadził nas ciekawy film pt. "Śmietnik w mojej głowie" oddający skalę zagrożeń dzisiejszego świata, podkreślający zarazem konieczność podejmowania  wszelkich działań prozdrowotnych dla dobra naszego i przyszłych pokoleń. W toku rozważań i ożywionej wymiany zdań, doszliśmy do wniosków, że poważną tarczą w walce z chorobami dzisiejszego świata może być prawidłowa dieta, właściwy styl życia i ekologiczne metody produkcji żywności. W tym przekonaniu utwierdziły wszystkich prezentacje multimedialne przygotowane przez uczniów klasy III TŻ pt. "Zrównoważone metody produkcji żywości w nowoczesnym rolnictwie". Przekaz tych prezentacji był jednoznaczny: spożywajmy żywność ekologiczną, jak najmniej przetworzoną, naturalną, bogatą w witaminy, makro i mikroelementy, błonnik witalny, antyoksydanty. Unikajmy cukru  i słodyczy,  wysokonasyconych  tłuszczów  zwierzęcych. Stosujmy bezpieczne metody produkcji żywości. Zwiększajmy spożycie warzyw  i owoców. Posiłki nasze powinny być kolorowe, estetycznie podane, zbilansowane  i regularne. Pamiętajmy też o tym, że każdym posiłkiem warto podzielić się z innymi, bo radość płynąca z posilania się w dobrym towarzystwie jest prawdziwą gwarancją zdrowia i urody. Zgodnie z tym przekonaniem uświetniliśmy nasze spotkanie poczęstunkiem przygotowanym przez uczniów klasy II TŻ i III ZS -  cukiernik

Mamy głębokie przekonanie, że nasi goście wyniosą z tego spotkania sporą porcję wiedzy i przekonanie o sile właściwego, ekologicznego odżywiania i zastosują zdobyte wiadomości na co dzień. Na zdrowie!

E. Czyrnia,  M. Kmiecik

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.