"Czas na zdrowie - wędrówki ekologiczne po smakach Podkarpacia".
W ramach edukacji prozdrowotnej młodego pokolenia, 6.06.2017 roku uczniowie naszej szkoły działający w Kole Żywienia "Klub Chrup, chrup" i Spółdzielni Uczniowskiej "Kłos" zaprosili gimnazjalistów Gminy Brzostek na wspólną dyskusje wokół tematu: "Czas na zdrowie - wędrówki ekologiczne po smakach Podkarpacia".
Najwięcej uwagi poświęcono ekologicznym aspektom produkcji żywności i zdrowego odżywiania.
W dyskusję wprowadził nas ciekawy film pt. "Śmietnik w mojej głowie" oddający skalę zagrożeń dzisiejszego świata, podkreślający zarazem konieczność podejmowania wszelkich działań prozdrowotnych dla dobra naszego i przyszłych pokoleń. W toku rozważań i ożywionej wymiany zdań, doszliśmy do wniosków, że poważną tarczą w walce z chorobami dzisiejszego świata może być prawidłowa dieta, właściwy styl życia i ekologiczne metody produkcji żywności. W tym przekonaniu utwierdziły wszystkich prezentacje multimedialne przygotowane przez uczniów klasy III TŻ pt. "Zrównoważone metody produkcji żywości w nowoczesnym rolnictwie". Przekaz tych prezentacji był jednoznaczny: spożywajmy żywność ekologiczną, jak najmniej przetworzoną, naturalną, bogatą w witaminy, makro i mikroelementy, błonnik witalny, antyoksydanty. Unikajmy cukru i słodyczy, wysokonasyconych tłuszczów zwierzęcych. Stosujmy bezpieczne metody produkcji żywości. Zwiększajmy spożycie warzyw i owoców. Posiłki nasze powinny być kolorowe, estetycznie podane, zbilansowane i regularne. Pamiętajmy też o tym, że każdym posiłkiem warto podzielić się z innymi, bo radość płynąca z posilania się w dobrym towarzystwie jest prawdziwą gwarancją zdrowia i urody. Zgodnie z tym przekonaniem uświetniliśmy nasze spotkanie poczęstunkiem przygotowanym przez uczniów klasy II TŻ i III ZS - cukiernik
Mamy głębokie przekonanie, że nasi goście wyniosą z tego spotkania sporą porcję wiedzy i przekonanie o sile właściwego, ekologicznego odżywiania i zastosują zdobyte wiadomości na co dzień. Na zdrowie!
E. Czyrnia, M. Kmiecik