Konkurs „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz” jest w naszej szkole nie tylko tradycją, ale i oczekiwanym przez uczniów i nauczycieli wydarzeniem. Od wielu lat potwierdza on duże zdolności i umiejętności uczniów, odkrywa prawdziwe kulinarne pasje i talenty, uczy zdrowej zawodowej rywalizacji, rozwija kreatywność, bawi i cieszy zarazem.
Tematem tegorocznego konkursu, który odbył się w dniu 23 kwietnia 2013r. były: „Kulinarne fantazje z ziemniaków”. Współzawodniczyli w nim uczniowie klas Technikum Żywienia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej – Kucharz małej Gastronomii. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy, w której głównym składnikiem były ziemniaki. Ale ocenie podlegało także zaprezentowanie i podanie potrawy oraz dekoracja stołu.
I miejsce w konkursie zajęła Anna Jałowy – uczennica klasy IIZK – która przygotowała ziemniaki faszerowane z sosem beszamelowym. II miejsce przypadło Arturowi Skowronowi – uczeń klasy IIITŻa – za potrawę: kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym i pyszną surówką z marchwi. III miejsce zdobyła Karolina Gołąbek – uczennica klasy IIZK – która przygotowała ziemniaki faszerowane w mundurkach z sosem ziołowo – czosnkowym.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali ciekawe nagrody oraz uznanie nauczycieli oraz koleżanek i kolegów „po fachu”. Sponsorami nagród byli: Kierownik Szkolenia Praktycznego Pani mgr inż. Teresa Radelczuk, Pedagog Szkolny Pani mgr Małgorzata Kmiecik oraz nauczyciele praktycznej nauki zawodu.
Małgorzata Kolbusz