Odkryli smak sukcesu
14 marca 2012 r. okazał się szczęśliwym dniem dla przyszłych kucharzy uczących się w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku. Karolina Kolbusz, Patrycja Lech i Bartłomiej Olszewski reprezentowali szkołę w międzyszkolnym konkursie kulinarnym „Moja ulubiona potrawa jarska”. Organizatorem była Rzemieślnicza Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Pilźnie. Nasi uczniowie, przygotowani przez nauczycieli praktycznej nauki zawodu – Danutę Wesołowską i Małgorzatę Kolbusz, zajęli I miejsce wyprzedzając ekipy szkół zawodowych o podobnym profilu z Pilzna, Dębicy i Tarnowa.
Gościnności użyczył Bar Taurus w Strzegocicach. Zadaniem uczestników było przygotowanie i prezentacja dania jarskiego. Oceniana była samodzielność wykonania potraw, oryginalność i pomysłowość, przestrzeganie przepisów BHP, dekoracja i prezentacja wyrobów oraz nakrycie stołu.
Komisja oceniająca efekty zmagań młodych kucharzy, chociaż miała bardzo trudne zadanie, kierowała się ścisłymi standardami egzaminacyjnymi kwalifikującymi do zawodu „kucharz małej gastronomii”. Młodzi kucharze z Brzostku ujęli członków komisji profesjonalizmem i kulinarną kreatywnością. Przygotowali dwa rodzaje naleśników: naleśniki z tzw. „ruskim farszem” w sosie pieczarkowym oraz naleśniki z nadzieniem pieczarkowo jajecznym, w kompozycji z niebanalną surówką sezonową z białej i czerwonej kapusty oraz rzodkiewki. Danie uświetnił pyszny mleczno owocowy deser z tajemniczą nutką wanilii.
Wyniki zawodów potwierdzają, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mają niezaprzeczalną wolę walki o swój sukces, a dzięki doświadczeniom jakie zdobyli w konkursie, uda im się go zdobyć jeszcze szybciej, czego najbardziej im życzą nauczyciele zawodu Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku.