TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU z innowacją aranżacje florystyczne
Technik architektury krajobrazu podczas nauki zawodu poznaje techniki projektowania, oznaczenia graficzne, tworzy rzuty, przekroje, rysunki martwej natury i otaczającego krajobrazu oraz projekty ogrodów w programach graficznych. Poznaje rośliny ozdobne, ich nazewnictwo polskie i łacińskie. Podczas zajęć praktycznych uczeń sadzi kwiaty, krzewy, drzewa, zakłada kwietniki, kosi trawę, obsługuje sprzęt ogrodniczy.
W trakcie nauki uczeń nabywa następujące umiejętności: aranżacji przestrzeni i wnętrz (łączenie kamieni, wody i zieleni), aranżacji florystycznych -projektowania i wykonywania kompozycji kwiatowych (innowacja programowa), dekorowania wnętrz materiałem roślinnym, projektowania i wykonywania systemów nawadniania (oczka wodne, kaskady, baseny ozdobne), produkcji roślin ozdobnych, projektowania, wykonywania i konserwacji ogrodów, budowy i urządzania terenów zieleni zgodnie z przygotowaną dokumentacją.
Kwalifikacje zawodowe
RL.21. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
RL.22. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu
Przedmioty zawodowe
Praktyka zawodowa odbywa się w pracowniach projektowych, urzędach, w których komórki zajmują się zielenią, w firmach zajmujących się projektowaniem zieleni, sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach, szkółkach roślin ozdobnych.
Architekt krajobrazu może być zatrudniony w biurach, instytucjach, wydziałach architektury i organizacjach społeczno-gospodarczych zajmujących się projektowaniem, zagospodarowaniem oraz konserwacją i pielęgnacją terenów zieleni; szkółkach roślin i lokalnych zakładach pielęgnacji zieleni; w ogrodniczych przedsiębiorstwach usługowych zajmujących się urządzaniem, projektowaniem i pielęgnowaniem terenów zieleni; może też prowadzić własną działalność gospodarczą.
Po ukończeniu szkoły absolwent może kontynuować naukę na wydziałach architektury, architektury krajobrazu, ogrodnictwa i innych kierunkach zależnie od indywidualnych zainteresowań. Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
z innowacją żywienie i obsługa pokładowa
Technik żywienia i usług gastronomicznych podczas nauki nabywa wiedzę z zakresu planowania i organizacji żywienia, produkcji potraw i obsługi konsumenta.
Absolwent jest wyposażony w umiejętności i bogatą wiedzę towaroznawczą o produktach żywnościowych, zna ich wartość odżywczą, umie sporządzać i podawać potrawy, komponuje posiłki i racjonalnie układa jadłospisy, planuje i organizuje produkcje gastronomiczną, kultywuje narodowe i regionalne tradycje kulinarne oraz kształtuje wzorce zdrowego żywienia w społeczeństwie. Jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej
Kwalifikacje zawodowe:
T.06. Sporządzanie potraw i napojów.
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty zawodowe:
Praktyka zawodowa odbywa się a pracowniach gastronomicznych oraz w zakładach gastronomii otwartej i zamkniętej na terenie całego kraju.
Miejscem pracy technika żywienia są zakłady żywienia zbiorowego ( stołówki, bary, restauracje, pensjonaty, kawiarnie itp.), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, służba zdrowia( szpitale, sanatoria, placówki sanitarno – epidemiologiczne), organizacje ochrony konsumenta, instytucje zajmujące się upowszechnianiu wiedzy o żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych: cateringu, agroturystyki itp.
Zdobyte kwalifikacje zawodowe mogą być poszerzane poprzez kontynuację nauki na wyższych uczelniach, na kierunkach: żywienie człowieka, technologia żywności, dietetyka, towaroznawstwo żywności i pokrewnych.
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki podczas nauki zawodu poznaje zasady planowania eksploatacji i napraw pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń rolniczych. W trakcie nauki uczeń nabywa umiejętności z zakresu regulacji, naprawy, diagnostyki i oceny stanu technicznego pojazdów, środków transportowych oraz maszyn i urządzeń. Posiada umiejętności doboru i konfiguracji systemów elektronicznych wspomagających automatyzację prac. Absolwent uzyskuje uprawnienia w zakresie prawa jazdy kat. B i kat. T, a także uprawnienia operatora kombajnu zbożowego oraz ma możliwość zdobycia uprawnień do obsługi wózków jezdniowych.
Kwalifikacje zawodowe
MG.03.Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
MG.42. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie
Przedmioty zawodowe
Praktyka zawodowa odbywa się w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją, obrotem i serwisem ciągników, maszyn oraz środków transportowych dla rolnictwa. Dla chętnych organizowane są też praktyki zawodowe w firmach zajmujących się produkcją rolną i ogrodniczą na terenie Unii Europejskiej.
Miejscem pracy technika mechanizacji rolnictwa i agrotroniki są przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie obrotu sprzętem rolniczym, serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym pojazdów i maszyn; przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją rolną, dystrybucją oraz przetwórstwem.
Absolwent szkoły może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie produkcji rolniczej, świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.
Po ukończeniu szkoły absolwent może kontynuować naukę na wydziałach inżynierii produkcji z zakresu eksploatacji systemów mechatronicznych, agrotroniki, rolnictwa precyzyjnego i innych kierunkach zależnie od indywidualnych zainteresowań. Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.
MECHANIK - OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych podczas nauki zawodu poznaje zasady obsługi, regulacji, naprawy i eksploatacji pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń rolniczych.
W trakcie nauki uczeń nabywa umiejętności z zakresu regulacji, naprawy, diagnostyki i oceny stanu technicznego pojazdów, środków transportowych oraz maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie. Posiada umiejętności doboru, obsługi i agregatowania pojazdów i maszyn.
W trakcie nauki uzyskuje uprawnienia w zakresie prawa jazdy kat. B i kat. T, a także operatora kombajnu zbożowego oraz ma możliwość zdobycia uprawnień do obsługi wózków jezdniowych.
Kwalifikacje zawodowe
MG.03.Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Przedmioty zawodowe
Miejscem pracy mechanika- operatora pojazdów i maszyn rolniczych są przedsiębiorstwa technicznej obsługi wsi i rolnictwa, a także może samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.
Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.
CUKIERNIK
Cukiernik to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem wyrobów cukierniczych, ciast i ciasteczek, ich konfekcjonowaniem, dekorowaniem, rozliczaniem produkcji. Zawód cukiernika można zdobyć nabywając wiedzę i umiejętności w trzyletniej zawodowej szkole branżowej. W trakcie nauki uczeń poznaje surowce i półprodukty cukiernicze, ocenia ich wartość odżywczą i przydatność technologiczną, sporządza ciasta , słodkie desery, lody. Tworzy masy, kremy, glazury i zna ich zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych. Stosuje obowiązujące w branży spożywczej zasady higieny pracy.
Kwalifikacje zawodowe
T.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
Przedmioty zawodowe
Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach cukierniczych.
Miejscem pracy cukiernika są zakłady, warsztaty i pracownie cukiernicze przy restauracjach oraz własne firmy.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.