Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

Oferta edukacyjna

« Aktualności 25 lutego 2011

TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU  z innowacją  aranżacje florystyczne

Technik architektury krajobrazu podczas nauki zawodu poznaje techniki projektowania, oznaczenia graficzne, tworzy rzuty, przekroje, rysunki martwej natury i otaczającego krajobrazu oraz projekty ogrodów w programach graficznych. Poznaje rośliny ozdobne, ich nazewnictwo polskie i łacińskie. Podczas zajęć praktycznych uczeń sadzi kwiaty, krzewy, drzewa, zakłada kwietniki, kosi trawę, obsługuje sprzęt ogrodniczy.

W trakcie nauki uczeń nabywa następujące umiejętności: aranżacji przestrzeni i wnętrz (łączenie kamieni, wody i zieleni), aranżacji florystycznych -projektowania i wykonywania kompozycji kwiatowych (innowacja programowa), dekorowania wnętrz materiałem roślinnym, projektowania i wykonywania systemów nawadniania (oczka wodne, kaskady, baseny ozdobne), produkcji roślin ozdobnych, projektowania, wykonywania i konserwacji ogrodów, budowy i urządzania terenów zieleni zgodnie z przygotowaną dokumentacją.

Kwalifikacje zawodowe

RL.21. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu

RL.22. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu

Przedmioty zawodowe

  • Rośliny ozdobne
  • Podstawy projektowanie architektury krajobrazu
  • Urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu
  • Urządzanie i konserwacja obiektów małej architektury krajobrazu

Praktyka zawodowa odbywa się w pracowniach projektowych, urzędach, w których komórki zajmują się zielenią, w firmach zajmujących się projektowaniem zieleni, sklepach ogrodniczych, kwiaciarniach, szkółkach roślin ozdobnych.

Architekt krajobrazu może być zatrudniony w biurach, instytucjach, wydziałach architektury i organizacjach społeczno-gospodarczych zajmujących się projektowaniem, zagospodarowaniem oraz konserwacją i pielęgnacją terenów zieleni; szkółkach roślin i lokalnych zakładach pielęgnacji zieleni;  w ogrodniczych przedsiębiorstwach usługowych zajmujących się urządzaniem, projektowaniem i pielęgnowaniem terenów zieleni; może też prowadzić własną działalność gospodarczą.

Po ukończeniu szkoły absolwent może kontynuować naukę na wydziałach architektury, architektury krajobrazu, ogrodnictwa i innych kierunkach zależnie od indywidualnych zainteresowań. Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.

TECHNIK  ŻYWIENIA  I  USŁUG GASTRONOMICZNYCH

z innowacją żywienie i obsługa pokładowa

Technik żywienia i usług gastronomicznych  podczas nauki nabywa wiedzę z zakresu  planowania i organizacji  żywienia,  produkcji potraw i obsługi konsumenta.

Absolwent jest wyposażony w umiejętności i bogatą wiedzę towaroznawczą o produktach żywnościowych, zna ich wartość odżywczą, umie sporządzać i podawać potrawy, komponuje posiłki i racjonalnie układa jadłospisy, planuje i organizuje produkcje gastronomiczną, kultywuje narodowe i regionalne tradycje kulinarne oraz kształtuje wzorce zdrowego żywienia w społeczeństwie. Jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej

Kwalifikacje zawodowe:

T.06. Sporządzanie potraw i napojów.

T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Przedmioty zawodowe:

  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
  • Obsługa konsumenta
  • Organizacja usług gastronomicznych

Praktyka zawodowa odbywa się a pracowniach gastronomicznych oraz w zakładach gastronomii otwartej i zamkniętej na terenie całego kraju.

Miejscem pracy technika żywienia są zakłady żywienia zbiorowego ( stołówki, bary, restauracje, pensjonaty, kawiarnie itp.), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, służba zdrowia( szpitale, sanatoria, placówki sanitarno – epidemiologiczne), organizacje ochrony konsumenta, instytucje zajmujące się upowszechnianiu wiedzy o żywieniu i żywności.  Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych: cateringu, agroturystyki itp.

Zdobyte kwalifikacje zawodowe mogą być poszerzane poprzez kontynuację nauki na wyższych uczelniach, na kierunkach: żywienie człowieka, technologia żywności, dietetyka, towaroznawstwo żywności i pokrewnych.

 

 TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI

Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki podczas nauki zawodu poznaje zasady planowania eksploatacji i napraw pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń rolniczych. W trakcie nauki uczeń nabywa umiejętności z zakresu regulacji, naprawy, diagnostyki i oceny stanu technicznego pojazdów, środków transportowych oraz maszyn i urządzeń. Posiada umiejętności doboru i konfiguracji systemów elektronicznych wspomagających automatyzację prac. Absolwent uzyskuje uprawnienia w zakresie prawa jazdy kat. B i kat. T, a także uprawnienia operatora kombajnu zbożowego oraz ma możliwość  zdobycia uprawnień do obsługi wózków jezdniowych.

Kwalifikacje zawodowe

MG.03.Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

MG.42. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie

Przedmioty zawodowe

  • Podstawy rolnictwa
  • Pojazdy, maszyny i urządzenia techniczne w rolnictwie 
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Naprawa pojazdów i maszyn rolniczych
  • Agrotronika

Praktyka zawodowa odbywa się w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją, obrotem i serwisem ciągników, maszyn oraz środków transportowych dla rolnictwa. Dla chętnych organizowane są też praktyki zawodowe w firmach zajmujących się produkcją rolną i ogrodniczą na terenie Unii Europejskiej.

Miejscem pracy technika mechanizacji rolnictwa i agrotroniki są przedsiębiorstwa prowadzące działalność w zakresie obrotu sprzętem rolniczym, serwisem gwarancyjnym i pogwarancyjnym pojazdów i maszyn; przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją rolną, dystrybucją oraz przetwórstwem.
Absolwent szkoły może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą  w  zakresie produkcji rolniczej, świadczenia  usług  mechanizacyjnych,  naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.

Po ukończeniu szkoły absolwent może kontynuować naukę na wydziałach inżynierii produkcji  z zakresu eksploatacji systemów mechatronicznych, agrotroniki, rolnictwa precyzyjnego i innych kierunkach zależnie od indywidualnych zainteresowań.  Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.

MECHANIK - OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH

Mechanik - operator pojazdów i maszyn rolniczych podczas nauki zawodu poznaje zasady obsługi, regulacji, naprawy i eksploatacji pojazdów, środków transportowych, maszyn i urządzeń rolniczych.

W trakcie nauki uczeń nabywa umiejętności z zakresu regulacji, naprawy, diagnostyki i oceny stanu technicznego pojazdów, środków transportowych oraz maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie. Posiada umiejętności doboru, obsługi i agregatowania pojazdów i maszyn. 

W trakcie nauki uzyskuje uprawnienia w zakresie prawa jazdy kat. B i kat. T, a także operatora kombajnu zbożowego oraz ma możliwość zdobycia uprawnień do obsługi wózków jezdniowych.

Kwalifikacje zawodowe

MG.03.Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie

Przedmioty zawodowe

  • Podstawy rolnictwa
  • Maszyny i urządzenia techniczne w rolnictwie 
  • Pojazdy rolnicze
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Naprawa pojazdów i maszyn rolniczych

Miejscem pracy mechanika- operatora pojazdów i maszyn rolniczych  są przedsiębiorstwa technicznej obsługi wsi i rolnictwa, a także może samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą  w  zakresie  świadczenia  usług  mechanizacyjnych, naprawczych, serwisowania i dystrybucji części zamiennych do sprzętu rolniczego.

Absolwent ma uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych oraz korzystania z funduszy UE.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia  mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.                                        

 

CUKIERNIK

Cukiernik to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem wyrobów cukierniczych, ciast i ciasteczek, ich konfekcjonowaniem, dekorowaniem, rozliczaniem produkcji. Zawód cukiernika można zdobyć nabywając wiedzę i umiejętności w trzyletniej zawodowej szkole branżowej. W trakcie nauki uczeń poznaje surowce  i półprodukty cukiernicze, ocenia ich wartość odżywczą i przydatność technologiczną, sporządza ciasta , słodkie desery, lody. Tworzy masy, kremy, glazury i zna ich zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych. Stosuje obowiązujące w branży spożywczej zasady higieny pracy.

Kwalifikacje zawodowe

T.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

Przedmioty zawodowe

  • Technologie produkcji cukierniczej
  • Technika w produkcji cukierniczej

Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach cukierniczych.

Miejscem pracy cukiernika są zakłady, warsztaty i pracownie  cukiernicze przy restauracjach oraz własne firmy.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia  mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.                                        

 

 

 

 

 

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.