Wykładem w dniu 18 maja 2016 r. wygłoszonym przez dr Romana Izdebskiego zakończyliśmy cykl spotkań na temat pożytecznych mikroorganizmów.
Słuchacze wykładu dowiedzieli się, że probiotechnologia oparta na konsorcjach pożytecznych mikroorganizmów to współczesna szkoła próchnicznego odżywiania gleby i roślin. To taka technologia, która przywraca i wspiera naturalne procesy zachodzące w glebie. To taka uprawa, chów i hodowla, które nie stanowią zagrożenia ani dla środowiska, ani dla człowieka. To w końcu takie rolnictwo, które wytwarza zdrową i pełnowartościową żywność.
Na kolejnych spotkaniach w br szkolnym zapraszani prelegenci uświadamiali młodzieży naszej szkoły, że wieś i rolnictwo stanowią nieporównywalny z niczym kapitał, przekazywany z pokolenia na pokolenie. Powinnością moralną każdego pokolenia jest przekazanie go następcom z całym jego bogactwem, a nie w postaci zużytych, zdegradowanych gleb, które przestają rodzić, by „produkować”. Tak rozumiana dziś odpowiedzialność za stan środowiska, powinna doprowadzić do zahamowania procesu chemizacji i zastąpienia go powszechnym stosowaniem biologicznych czynników plonotwórczych.
Celem cyklicznych spotkań było i jest budowanie świadomości młodzieży w zakresie umiejętnego stosowania pożytecznych mikroorganizmów, gdyż może być ono sposobem na względne przywrócenie równowagi w środowisku . Równowaga ta może być osiągana poprzez próbę eliminacji zanieczyszczeń w procesach remediacyjnych środowiska, ograniczenie stosowania chemicznych środków w przemyśle spożywczym lub poprzez próbę poprawy aktywności gleby. Zgodnie z nauką głoszoną przez prelegentów, nie ulega wątpliwości, że tylko interdyscyplinarne podejście nauk przyrodniczych może doprowadzić do praktycznych rozwiązań „glebowych problemów”. Należy jednak pamiętać, że największe znaczenie w kształtowaniu zdrowego środowiska mają decyzje zapadające na poziomie gospodarstwa domowego …
… i to, w jakim żyjemy świecie zależy tylko od nas.
Teresa Radelczuk