W ramach edukacji prozdrowotnej młodego pokolenia, 25.05.2016 roku uczniowie naszej szkoły działający w Kole Żywienia " Klub Chrup, chrup" i Spółdzielni Uczniowskiej " Kłos" zaprosili gimnazjalistów Gminy Brzostek na wspólną dyskusje wokół tematu : " Jak jedzeniem pokonać choroby".
Najwięcej uwagi poświęcono przyczynom powstawania, profilaktyce i terapii dietetycznej chorób cywilizacyjnych.
W dyskusję wprowadził nas ciekawy film pt. " Przyczyny chorób cywilizacyjnych" oddający skalę zagrożeń dzisiejszego świata, podkreślający zarazem konieczność podejmowania wszelkich działań prozdrowotnych dla dobra naszego i przyszłych pokoleń. W toku rozważań i ożywionej wymiany zdań, doszliśmy do wniosków, że poważną tarczą w walce z chorobami dzisiejszego świata może być prawidłowa dieta i właściwy styl życia. W tym przekonaniu utwierdziły wszystkich prezentacje multimedialne przygotowane przez uczniów klasy III TŻ pt."Jedzeniem pokonaj depresję, celiakię, nowotwory". Przekaz tych prezentacji był jednoznaczny : spożywajmy żywność jak najmniej przetworzoną, naturalną, bogatą w witaminy, makro i mikroelementy, błonnik witalny , antyoksydanty. Unikajmy cukru i słodyczy, wysokonasyconych tłuszczów zwierzęcych. Stosujmy bezpieczne metody sporządzania potraw: gotowanie na parze, pieczenie w folii. Zwiększajmy spożycie warzyw i owoców. Posiłki nasze powinny być kolorowe, estetycznie podane, zbilansowane i regularne. Pamiętajmy też o tym , że każdym posiłkiem warto podzielić się z innymi, bo radość płynąca z posilania się w dobrym towarzystwie jest prawdziwą gwarancją zdrowia i urody. Zgodnie z tym przekonaniem uświetniliśmy nasze spotkanie poczęstunkiem przygotowanym przez uczniów klasy II TŻ.
Mamy głębokie przekonanie, że nasi goście wyniosą z tego spotkania sporą porcję wiedzy i przekonanie o sile właściwego odżywiania i zastosują zdobyte wiadomości na co dzień. Na zdrowie!
E. Czyrnia, M. Kmiecik