Minęła kolejna sesja egzaminacyjna w szkołach zawodowych. W drugim półroczu roku szkolnego 2015/16 , w sesji zimowej przeprowadzono egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie w 138 kwalifikacjach - dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych, eksternów oraz absolwentów kwalifikacyjnych kursów zawodowych.
Egzamin zawodowy jest formą oceny poziomu opanowania przez zdającego wiedzy i umiejętności z zakresu danej kwalifikacji wyodrębnionej w zawodzie , ustalonych w podstawie programowej kształcenia. Uczniowie naszej szkoły - technicy żywienia i usług gastronomicznych – TŻiUG w kwalifikacji T.15 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych uzyskali drugi wynik w województwie. Również wysoką zdawalność osiągnęli technicy mechanizacji rolnictwa – TMR podczas egzaminu zawodowego w kwalifikacji M.43 – Organizacja prac związanych z eksploatacją środków technicznych stosowanych w rolnictwie:
Lp. |
Klasa / kwalifikacja |
Potwierdzenie zdawalności danej kwalifikacji (uzyskanie dyplomu) |
||
wynik w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku |
wynik w woj. podkarpackim |
wynik w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie |
||
1. |
Klasa IV - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych / T.15. |
76,70% |
43,28% |
48,17% |
2. |
Klasa IV – Technik Mechanizacji Rolnictwa / M.43
|
65,20% |
54,72% |
56,99% |
Powyższe dane są potwierdzeniem wysokiego poziomu kształcenia . Kolejny już raz można stwierdzić, że organizacja nauczania w naszej szkole umożliwia osiągnięcie wysokich wyników egzaminów z przygotowania zawodowego (zarówno teoretycznego jak i praktycznego) co jest obiektywnym potwierdzeniem jakości pracy szkoły oraz profesjonalizmu prowadzenia procesu dydaktycznego.
Kierownik Szkolenia Praktycznego
Teresa Radelczuk