Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją: manager gastronomii podczas nauki nabywa wiedzę z zakresu planowania i organizacji żywienia, produkcji potraw i obsługi konsumenta.
Absolwent jest wyposażony w umiejętności i bogatą wiedzę towaroznawczą o produktach żywnościowych, zna ich wartość odżywczą, umie sporządzać i podawać potrawy, komponuje posiłki i racjonalnie układa jadłospisy, planuje i organizuje produkcje gastronomiczną, kultywuje narodowe i regionalne tradycje kulinarne oraz kształtuje wzorce zdrowego żywienia w społeczeństwie. Jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej.
Uczeń przygotowywany jest także do zdobycia prawa jazdy kategorii B.
Kwalifikacje zawodowe:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty zawodowe:
Praktyka zawodowa odbywa się a pracowniach gastronomicznych oraz w zakładach gastronomii otwartej i zamkniętej na terenie całego kraju.
Miejscem pracy technika żywienia są zakłady żywienia zbiorowego ( stołówki, bary, restauracje, pensjonaty, kawiarnie itp.), instytucje zajmujące się obrotem żywnością, służba zdrowia( szpitale, sanatoria, placówki sanitarno – epidemiologiczne), organizacje ochrony konsumenta, instytucje zajmujące się upowszechnianiu wiedzy o żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych: cateringu, agroturystyki itp.
Zdobyte kwalifikacje zawodowe mogą być poszerzane poprzez kontynuację nauki na wyższych uczelniach, na kierunkach: żywienie człowieka, technologia żywności, dietetyka, towaroznawstwo żywności i pokrewnych.