Kucharz to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem potraw i napojów, przechowywaniem żywności, wykonywaniem czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Stosuje różne metody kulinarne, diety, czerpiąc z tradycji kształtuje nowoczesne trendy żywienia.
Absolwenci są przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kwalifikacje zawodowe
HGT.02.. Przygotowanie i wydawanie dań
Przedmioty zawodowe
Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach gastronomicznych.
Miejscem pracy kucharza są restauracje, bary, stołówki, jadłodajnie oraz własne firmy.
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.