Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

Kursy organizowane w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jana Pawła II w Brzostku (okres ferii zimowych)

« Aktualności 12 stycznia 2022

1. Operator wózków jezdniowych z bezpieczną wymianą butli gazowej

2. Kurs kelnerski

3. Obsługa kas fiskalnych

Wszelkie informacje dotyczące organizowanych kursów można uzyskać u Kierownika Praktycznej Nauki Zawodu lub osób prowadzących poszczególne kursy.

  1. Operator wózków jezdniowych z bezpieczną wymianą butli gazowej 

(rozpoczęcie kursu 14.02.2022r. godzina 9:00   – warsztaty szkolne)

- Zaświadczenie o ukończeniu kursu wraz z suplementem (wg wzoru MEN),

- Zaświadczenie UDT, uprawniające do obsługi wózka.

Prowadzący kurs: mgr inż. Grzegorz Grzesiakowski, mgr inż. Andrzej Jedziniak.                                                                                                                                                                                                                

PROGRAM NAUCZANIA

Czas trwania, liczba godzin kształcenia i sposób organizacji

Kurs realizowany jest w jednej grupie (zajęcia teoretyczne) oraz w 3-osobowych grupach (zajęcia praktyczne) i obejmuje 67 godzin dydaktycznych dla każdego uczestnika.

Szkolenie zawiera wzajemnie uzupełniające się moduły oraz zajęcia praktyczne, przygotowując uczestników do obsługi wózków jezdniowych z bezpieczną wymianą butli gazowej.

Prowadzony jest przez wykładowców, posiadających wiedze teoretyczną z zakresu szkolenia oraz doświadczenie w zakresie zagadnień poruszanych na szkoleniu. Instruktorzy, prowadzący zajęcia praktyczne posiadają kwalifikacje do obsługi urządzeń technicznych – wózków jezdniowych.

Wymagania wstępne dla uczestników i słuchaczy

  • Ukończone 18 lat
  • Stan zdrowia umożliwiający pracę na stanowisku operatora wózków jezdniowych

Cele kształcenia i sposoby ich osiągania

Celem kształcenia jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do uzyskania kwalifikacji wymaganych przy obsłudze wózków jezdniowych.

Założony cel zostanie osiągnięty poprzez indywidualizację pracy słuchaczy (małe grupy szkoleniowe – zajęcia praktyczne) oraz dostosowanie tempa kształcenia do możliwości i potrzeb słuchaczy.

Zajęcia prowadzone są w formie wykładów i w formie warsztatowej: prezentacje multimedialne, praktyczna obsługa wózka, jazda i wykonywanie manewrów w hali do zajęć praktycznych.

Plan nauczania określający nazwę zajęć, ich wymiar oraz treści nauczania w zakresie poszczególnych zajęć

Lp.

Tematy

zajęć edukacyjnych

Treści nauczania – kluczowe punkty

w zakresie poszczególnych

tematów zajęć edukacyjnych

Ilość godzin zajęć

teoretyczn.

Ilość godzin zajęć

praktyczn.

Ogółem

I

II

III

IV

(III + IV)

 

1.

 

Typy stosowanych wózków jezdniowych.

 

  • Podział.
  • Typy.
  • Rodzaje.
  • Odmiany.
  • Podstawowe definicje.
  • Wózki jezdniowe:
  • z napędem elektrycznym – akumulatorowym,
  • z napędem spalinowym zasilane różnymi rodzajami paliw.

 

4

 

-

 

4

 

2.

 

Budowa wózków jezdniowych.

 

  • Zespoły i podzespoły mechaniczne:
  • rama,
  • osie,
  • układ przeniesienia napędu,
  • układ kierowniczy,
  • układ hamulcowy,
  • układ hydrauliczny,
  • osprzęt dodatkowy.
  • Zespoły i podzespoły elektryczne:
  • baterie akumulatorów,
  • silniki elektryczne,
  • odłączniki awaryjne (bezpieczeństwa),
  • układy rozruchowe.
  • Zabezpieczenia.
  • Blokady.
  • Wskaźniki.
  • Dźwignie sterownicze.
  • Stacyjka i jej przeznaczenie.
  • Przełączniki.
  • Pedały.
  • Oznakowanie.

 

8

 

-

 

8

 

3.

 

Czynności operatora przed rozpoczęciem,

w trakcie oraz po zakończeniu pracy.

 

  • Kontrola układów:
  • kierowniczego,
  • hamulcowego,
  • napędowego.
  • Kontrola wskaźników.
  • Sprawdzenie sprawności układu manewrowego wraz z osprzętem (mechanizmu podnoszenia, masztu, prowadnic zewnętrznych i wewnętrznych, płyty czołowej, zębów wideł)
  • Kontrola poziomu płynów eksploatacyjnych.
  • Kontrola stanu naładowania baterii akumulatorów.
  • Kontrola ogumienia.
  • Kontrola zamocowania kół.
  • Kontrola elementów bezpieczeństwa.
  • Uzupełnienie paliwa.
  • Wymiana butli z gazem.
  • Czynności związane z dokumentacją pracy wózka.

 

15

 

-

 

15

 

4.

 

  • Oględziny zewnętrzne i kontrola szczelności układów ciśnieniowych.
  • Prawidłowe obciążenie wózka, rozłożenia ładunku, transport i manewry z elementami o nietypowych gabarytach.
  • Praca mechanizmem podnoszenia z różnym osprzętem (załadunek, wyładunek, transport).
  • Jazda wózkiem w zależności od:
  • wielkości, masy i rodzaju ładunku,
  • stanu nawierzchni drogi,
  • nachylenia,
  • warunków pogodowych
  • praca w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Wysokie składowanie materiałów.
  • Bezpieczne hamowanie, manewrowanie, stertowanie pojemników.
  • Ładowanie z ramp, praca z wózkami na pojazdach, wagonach itp.
  • Wjazdy na urządzenia transportowe.
  • Transport towarów niebezpiecznych.
  • Obserwacja wskaźników
  • Pozostałe czynności wchodzące w skład obsługi codziennej.
  • Czynności po zakończeniu pracy.

 

 

 

 

5.

 

Wiadomości

z zakresu ładunkoznawstwa

 

  • Jednostki ładunkowe (pojemniki, palety, kontenery, pakiety).
  • Przemieszczanie jednostek ładunkowych.
  • Składowanie i układanie.
  • Zagospodarowanie przestrzeni magazynowej i podstawowe systemy magazynowania (regałowy, grupowy, blokowy, wolnych miejsc).
  • Efekty paletyzacji.
  • Dobór wózka jezdniowego do ładunku lub budowli magazynowych.
  • Udźwig, nośność, siła uciągu.
  • Stabilność, stateczność.
  • Oznakowanie znakami bezpieczeństwa, ostrzegawczymi itp.

 

6

 

-

 

6

 

6.

 

BHP

 

  • Instruktaż stanowiskowy.
  • Zapobieganie ryzyku zawodowemu.
  • Cechy ergonomiczne stanowiska pracy.
  • Instrukcja stanowiskowa.
  • Tworzenie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy (pracodawca, służby BHP).
  • Wpływ warunków atmosferycznych i środowiska na bezpieczną pracę urządzeń.
  • Ochrona zbiorowa i indywidualna.
  • Przepisy dotyczące stosowania środków ochrony indywidualnej.
  • Postepowanie w przypadku pożaru.
  • Zdarzenia spowodowane przyczynami eksploatacyjnymi.
  • Zdarzenia spowodowane przyczynami technicznymi.
  • Omówienie rodzajów zaistniałych wypadków i urazów przy urządzeniach elektrycznych i mechanicznych.

 

8

 

-

 

8

 

7.

 

  • Obowiązki operatora po zaistnieniu wypadku.
  • Sztuczne oddychanie i masaż serca.
  • Obowiązujące znaki informacyjne, nakazu i zakazu występujące na terenie zakładu pracy, wybrane zagadnienia z przepisów ruchu drogowego.
  • Bezpieczne poruszanie się wózkami w zakładzie: po drogach i w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Omówienie zagrożeń występujących na terenie zakładu pracy.

 

 

 

 

8.

 

Wiadomości

o dozorze technicznym

 

  • Cel i zakres działania dozoru technicznego.
  • Podstawowe informacje o dozorze technicznym.
  • Podstawowe akty prawne związane z działalnością dozoru technicznego.
  • Rodzaje urządzeń podlegających dozorowi technicznemu.
  • Formy dozoru technicznego.
  • Prezentacja strony internetowej Urzędu Dozoru technicznego.
  • Badania odbiorcze.
  • Badania okresowe.
  • Badania doraźne:
  • eksploatacyjne,
  • kontrolne,
  • powypadkowe, poawaryjne.
  • Kwalifikacje operatorów.
  • Kategorie zaświadczeń kwalifikacyjnych w świetle przepisów dozoru technicznego.
  • Przepisy karne.

 

3

 

-

 

3

 

9.

 

Zajęcia praktyczne

 

  • Czynności przed przystąpieniem do pracy.
  • Zapoznanie się ze stanowiskową instrukcją i technologią prac.
  • Zapoznanie z urządzeniami oraz osprzętem roboczym.
  • Ćwiczenia w posługiwaniu się urządzeniami do kierowania i sterowania wózkiem na unieruchomionym wózku.
  • Obsługa codzienna (sprawdzanie działania urządzeń sterowniczych i elementów bezpieczeństwa).
  • Sprawdzenie stanu technicznego.
  • Sterowanie mechanizmami roboczymi.
  • Używanie urządzeń sterowniczych.
  • Sprawdzenie hamulców.
  • Wykonywanie pojedynczych ruchów bez ładunku i z ładunkiem.
  • Przejazd z ładunkiem po trasie transportu.
  • Transport ładunków.
  • Przenoszenie ładunków typowych.
  • Przenoszenie ładunków długich, o dużej powierzchni poziomej i pionowej.
  • Omijanie przeszkód.
  • Manewrowanie wózkami.
  • Spiętrzenie palet.

 

-

 

15

 

15

 

10.

 

Bezpieczna wymiana butli gazowej

 

3

 

5

 

8

                                                                                        Ogółem:

47

20

67

Po zakończeniu szkolenia przeprowadzony zostanie egzamin wewnętrzny.

Opis efektów kształcenia

Efektem kształcenia jest przygotowanie teoretyczne i praktyczne uczestników szkolenia do obsługi wózków jezdniowych z bezpieczną wymianą butli gazowej.

Wykaz literatury oraz niezbędnych środków i materiałów dydaktycznych:

     Literatura

  • A. Polański. Mechanizacja wewnętrznego transportu.
  • S. Teski. Techniczno – eksploatacyjny poradnik mechanizacji prac ładunkowych w transporcie.
  • K. Buczek. Kierowca – operator wózków jezdniowych napędzanych.
  • M. Chmiak. Konserwacja wózków jezdniowych podnośnikowym z mechanicznym napędem podnoszenia.
  • R. Tuchliński. Wózki jezdniowe. Zagadnienia egzaminacyjne UDT w przykładach, pytaniach i odpowiedziach.
  • Przepisy prawne w formie ROZPORZĄDZEŃ i obowiązujące NORMY.

Środki dydaktyczne

  • Laptop z projektorem wykładowcy
  • Wózek jezdniowy, podnośnikowy.
  • Narzędzia i wyposażenie stanowiska operatora wózka jezdniowego.

Materiały dydaktyczne

Uczestnicy kursu otrzymają materiały pomocnicze do zajęć teoretycznych i praktycznych

  • broszura: Wózki jezdniowe. Zagadnienia egzaminacyjne UDT w przykładach, pytaniach i odpowiedziach.
  • skoroszyt z materiałami, rozporządzenia, inne materiały pomocnicze oraz notes i długopis.

Wykładowcy wykorzystują własne (autorskie) materiały dydaktyczne w postaci prezentacji multimedialnych, ćwiczeń praktycznych itp.

Sposób i forma zaliczenia:

W trakcie trwania kursu zastosujemy bieżące sprawdzanie wiedzy teoretycznej i praktycznej uczestników szkolenia poprzez prace kontrolne.

Po zakończeniu kursu odbędzie się wewnętrzny egzamin teoretyczno - praktyczny, sprawdzający nabyte wiadomości.

2. Kurs kelnerski:

(rozpoczęcie kursu 14.02.2022r. godzina 9:00   – warsztaty szkolne)

- Zaświadczenie o ukończeniu kursu wraz z suplementem (wg wzoru MEN),

- CERTYFIKAT EDUKATOR, z oceną oraz programem szkolenia (w języku polskim i angielskim).

Prowadząca kurs: mgr inż. Teresa Radelczuk

Założenia organizacyjne:

Kurs zorganizowany został dla chętnych uczniów kształcących się w Zespole Szkół w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz w Zasadniczej Szkole Zawodowej – Cukiernik. Zajęcia odbywają się zgodnie z harmonogramem, podczas ferii przez 5 dni od poniedziałku do piątku. W ostatnim dniu kursu odbędzie się egzamin teoretyczny oraz praktyczny, z których wynik wraz z oceną cząstkową za aktywny udział w zajęciach będzie podstawą do oceny końcowej.

Cele ogólne kursu:

- zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności niezbędnych przy obsłudze gości,

- zdobycie umiejętności sprawnego podawania potraw i serwowania napojów,

- poznanie metod składania serwetek i sprawne modelowanie,

- zdobycie podstawowych wiadomości i umiejętności z wyposażenia zakładów gastronomicznych oraz ich układu funkcjonalnego

Cele szczegółowe kursu Kelner

- organizowanie pracy na sali restauracyjnej oraz w innych miejscach w których świadczone są usługi gastronomiczne,

- rodzaje zastawy stołowej i jej wykorzystywanie

- sprawny dobór i posługiwanie się zastawą stołową

- rodzaje i metody obsługi gości,

- etyka i savoir - vivre w zawodzie kelnera,

- zasady podawania potraw oraz napojów,

- bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii.

Formy pracy:

- praca indywidualna

- praca w grupach

Metody pracy:

- wykład

- pokaz

- ćwiczenia praktyczne

- ćwiczenia symulacyjne

- pogadanka

- dyskusja

Pomoce dydaktyczne:

- projektor

- kompletna zastawa stołowa, bielizna stołowa, tace

- ekspres, młynek do kawy, zastawa do serwowania kawy

Ewaluacja kursu:

- ankieta na zakończenie kursu

Szczegółowy plan kursu:

Lp.

Temat zajęć

Treść zajęć

Liczba godzin

Pomoce dydaktyczne

1.

Zawód kelner.

 

  • obowiązki i wizerunek profesjonalnego kelnera,
  • praca w zespole kelnerskim,
  • motywacja i cele – jak być dobrym kelnerem?
  • zasady bezpieczeństwa – system obsługi w zakładach gastronomicznych.

5

teoretyczne

 

projektor,

prezentacja multimedialna

2.

Przygotowanie stanowiska pracy.

 

  • higiena pracy,
  • kultura osobista i etyka zawodowa kelnera,
  • relacja kelner – kucharz.

bielizna stołowa,

zastawa stołowa,

tace

3.

Obsługa gości restauracyjnych.

 

  • powitanie,
  • serwis,
  • podziękowanie i pożegnanie gości,
  • obsługa z prawej strony klienta,
  • obsługa z lewej strony klienta.

5

teoretyczne

 

zastawa stołowa,

tace

4.

Prezentacja zastawy stołowej.

  • prawidłowe dobieranie sprzętu do charakteru potrawy i napoju,
  • nakrywanie do stołu: podstawowe, rozszerzone, zgodne z normami

zastawa stołowa

5.

Organizacja i techniki obsługi przy serwowaniu posiłków.

  • zasady podawania zup i dań zasadniczych,
  • techniki serwowania śniadań,
  • zasady obsługi przy podawaniu przekąsek i deserów.

bielizna stołowa, zastawa stołowa,

tace

6.

Serwis wina.

  • serwis win stałych i modyfikowanych.

bielizna stołowa, zastawa stołowa

7.

Dobór alkoholi do potraw, temperatura i normy podawania

  • przegląd i charakterystyka ważniejszych marek alkoholi

projektor,

prezentacja multimedialna

8.

Organizacja przyjęć okolicznościowych.

  • przygotowanie sali,
  • nakrywanie i dekoracja stołów,
  • dobór serwisu,
  • techniki obsługi gości,
  • imprezy zasiadane i stojące

bielizna stołowa, zastawa stołowa,

tace

9.

System rozliczeń kelnerskich

  • system bloczkowy,
  • francuski, półfrancuski,
  • kas kelnerskich

1

teoretyczna

 

projektor,

prezentacja multimedialna

10.

Sprzedaż sugestywna

  • zwiększenie obrotów restauracji i poziomu zadowolenia klienta,
  • typologia klientów i metody współpracy,
  • zachowanie w sytuacjach problematycznych – skargi klientów (nieporozumienie, wątpliwość, reklamacja),
  • zasady kulturalnego przyjmowania reklamacji i ich rozpatrywania

projektor, prezentacja multimedialna

11.

Obsługa gości w restauracji

  • powitanie, serwis, podziękowanie, pożegnanie - ćwiczenia

8

praktyczne

 

zastawa stołowa

12.

Style obsługi: serwis francuski, rosyjski, angielski, amerykański.

 

zastawa stołowa

13.

Profesjonalne nakrywanie do stołu/ bielizna stołowa.

 

  • techniki składania, rozkładania i zdejmowania obrusów,
  • zmiana obrusów w obecności gości,
  • składanie serwetek.

 

 

 

10

praktyczne

bielizna stołowa, zastawa stołowa,

tace

14.

Technika noszenia naczyń.

  • nachwyt,
  • podchwyt,
  • na płaskiej dłoni,
  • na serwetkach kelnerskich

zastawa stołowa,

tace

15.

Techniki noszenia tac.

  • właściwe chwyty tac,
  • układanie naczyń na tacach  - zasady obciążania

zastawa stołowa,

tace

16.

Techniki podawania napojów bezalkoholowych.

  • techniki serwowania kawy, herbaty,
  • podawanie soków, drinków bezalkoholowych.

 

6

praktyczne

bielizna stołowa, zastawa stołowa,

tace

17.

Zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji.

  • zbieranie talerzy po konsumpcji,
  • zbieranie zastawy stołowej na tacę.

zastawa stołowa,

tace

18.

Kawa.  Proces produkcji kawy

  • historia kawy i jej początki,
  • pochodzenie i budowa owocu kawowego,
  • charakterystyka gatunków kaw na świecie
  • rodzaje metod zbioru kawy i ich wpływ na jakość,
  • metody suszenia i obróbki owocu kawy,
  • technika wypalania kawy,
  • zalety i wady tworzenia mieszanek kawowych,
  • omówienie marek kawowych na polskim rynku

5

teoretyczne

projektor,

prezentacja multimedialna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Obsługa kas fiskalnych:

(rozpoczęcie kursu 21.02.2022r. godzina 9:00   – warsztaty szkolne)

- Zaświadczenie o ukończeniu kursu wraz z suplementem (wg wzoru MEN),

- CERTYFIKAT EDUKATOR, z oceną oraz programem szkolenia (w języku polskim i angielskim).

RAMOWY PROGRAM SZKOLENIA

OBSŁUGA KAS FISKALNYCH

4

11

 

1.

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

Wstęp.

 

 

Sprzedaż teoria oraz podstawy pracy z kasą

 

 

 

 

 

Programowanie

i konfiguracja kasy.

 

 

 

Sprzedaż praktyka oraz ćwiczenia.

 

 

 

 

Przepisy regulujące obowiązek stosowania kas fiskalnych

 

Ważniejsze pojęcia z zakresu fiskalizacji (pamięć fiskalna, zabezpieczenia, treść paragonu kasowego, obowiązki podatnika).

 

 

Sposoby programowania oraz konfiguracji kasy do pracy.

 

Obliczanie i szacowanie warunków sprzedaży, , sporządzanie raportów obrotu, inkasowanie należności, odpowiedzialność prawna osoby obsługującej kasy fiskalne.

Ćwiczenia praktyczne

 

 

 

Egzamin

-

1

         

 

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.