Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

Wycieczka dydaktyczna 02.11.21

« Aktualności 02 listopada 2021
zdjęcie_7650

W dniu 02.11.21 odbyło się spotkanie uczniów klasy III TAK i IV TŻ z przedsiębiorcami  Panią Elżbietą i Zbigniewem Lemek, prowadzącym restaurację „Biancko”. Uczniowie zostali zapoznani z etapami uruchamiania firmy i możliwościami jakie daje dofinansowanie z UE.  Jednocześnie Pan Zbigniew Lemek  wskazał na różne możliwości pozyskania środków finansowych na rozpoczęcie działalności gospodarczej, co uczniowie mogli skonfrontować z wiadomościami pozyskanymi w trakcie nauki przedmiotu podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Uczniowie mogli zapoznać się ze strukturą organizacyjną w firmie, organizacją pracy i działaniami marketingowymi. Pan Zbigniew Lemek wykazał wady i zalety prowadzenia firmy. Zapewnił, że gdyby nie podjęta decyzja o założeniu firmy nigdy nie spotkali by wielu fantastycznych ludzi, którzy wpłynęli na ich postrzeganie różnych rzeczy i niewątpliwy rozwój. Uświadomił również, że szczególne znaczenie ma dbałość o podnoszenie umiejętności, szukanie nowych rozwiązań. Dlatego też właściciele i personel biorą udział w szkoleniach podnoszących ich kwalifikacje prowadzonych przez znanych w Polsce i Europie kucharzy. Największą wadą według Pana Zbigniewa Lemka jest brak czasu, brak możliwości wypoczynku, brak czasu dla rodziny, co dotyczy wszystkich przedsiębiorców, a szczególnie jest widoczne w gastronomii, ze względu na działalność w soboty i niedziele. W drugiej części spotkania uczniowie mieli możliwość zwiedzenia lokalu, poza salą restauracyjną również salę bankietową i bardzo nowocześnie wyposażoną kuchnię. Zapoznali się ze sprzętem  gastronomicznym wykorzystywanym do przygotowania dużych imprez, jak np. wesela, studniówki, eventy i organizacją tego typu przedsięwzięć. Pan Zbigniew Lemek zapewnił, że jest zainteresowany nie tylko działalnością szkoleniową ale też współpracą ze szkołą w ramach organizacji praktyk i zatrudnieniem absolwentów Technikum żywienia i usług gastronomicznych w swojej restauracji. Ponadto udostępniono nam kontakt do znanego kucharza, z którego doradztwa i szkoleń korzysta firma  Państwa  Lemków, a który mógłby takie szkolenie przeprowadzić dla uczniów naszej szkoły.

Składamy serdeczne podziękowania Państwu Lemkom, za spotkanie z uczniami naszej szkoły i liczymy na dalszą współpracę.

 Anna Fundakowska

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.