Godło Polski MRiR
A A A

Wersje kontrastowe

Aktualności

XLV Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych Blok gastronomia-etap szkolny

« Aktualności 26 października 2021

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych  skierowana jest do młodzieży klas przedmaturalnych i maturalnych liceów ogólnokształcących, techników oraz szkół branżowych I i II stopnia. Głównym organizatorem olimpiady jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a współorganizatorami 8 uczelni, które prowadzą kierunki rolnicze. Nadzór merytoryczny nad olimpiadą stanowi Komitet Główny Olimpiady. Olimpiada przeprowadzana jest w trzech etapach: szkolnym - październik, okręgowym - kwiecień i centralnym - maj. Jest to impreza powszechna, wpisana do rejestru olimpiad przedmiotowych Ministerstwa Edukacji i Nauki i przez resort nadzorowana.

Od roku 2015 olimpiada odbywa się w 11 blokach tematycznych:

  • produkcja roślinna;
  • produkcja zwierzęca;
  • ogrodnictwo;
  • mechanizacja rolnictwa,
  • ochrona i inżynieria środowiska;
  • technologia żywności;
  • gastronomia;
  • agrobiznes;
  • leśnictwo;
  • weterynaria;
  • architektura krajobrazu.

Eliminacje szkolne w bloku gastronomia odbyły się w dniach 22-23 października. Uczestniczyli w nich uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas drugiej, trzecich i czwartej. W części teoretycznej każdy uczestnik odpowiadał na 60 pytań testowych. Do etapu praktycznego zakwalifikowało się troje uczniów z największą liczbą punktów uzyskanych z testu. W tej części uczniowie mieli następujące  zadania:

  • wykonać kluski kładzione i omówić zastosowanie ich w gastronomii,
  • rozpoznać części kulinarne tuszy wieprzowej i omówić, jakie potrawy można z nich wykonać,
  • przygotować nakrycie do zup: dyniowa -krem z groszkiem ptysiowym, barszczyk czerwony z pasztecikami, kalafiorowa, chłodnik, rosół z makaronem. Zaprezentować sposób podania zup w jedno i wieloporcjowych naczyniach.

W ocenie umiejętności pod uwagę brane były następujące kryteria: prawidłowość wykonania zadania, dokładność, sprawność, uzasadnienie teoretyczne, organizacja stanowiska pracy, czas wykonania zadania, bhp.

Najwyższą liczbę punktów uzyskały dwie uczennice z klasy III TŻiUg - Kolbusz Kinga i Kukla Klaudia, które reprezentować będą szkołę w eliminacjach okręgowych.

Uczennicom gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie olimpiady.

Teresa Radelczuk

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.