Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych skierowana jest do młodzieży klas przedmaturalnych i maturalnych liceów ogólnokształcących, techników oraz szkół branżowych I i II stopnia. Głównym organizatorem olimpiady jest Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a współorganizatorami 8 uczelni, które prowadzą kierunki rolnicze. Nadzór merytoryczny nad olimpiadą stanowi Komitet Główny Olimpiady. Olimpiada przeprowadzana jest w trzech etapach: szkolnym - październik, okręgowym - kwiecień i centralnym - maj. Jest to impreza powszechna, wpisana do rejestru olimpiad przedmiotowych Ministerstwa Edukacji i Nauki i przez resort nadzorowana.
Od roku 2015 olimpiada odbywa się w 11 blokach tematycznych:
Eliminacje szkolne w bloku gastronomia odbyły się w dniach 22-23 października. Uczestniczyli w nich uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas drugiej, trzecich i czwartej. W części teoretycznej każdy uczestnik odpowiadał na 60 pytań testowych. Do etapu praktycznego zakwalifikowało się troje uczniów z największą liczbą punktów uzyskanych z testu. W tej części uczniowie mieli następujące zadania:
W ocenie umiejętności pod uwagę brane były następujące kryteria: prawidłowość wykonania zadania, dokładność, sprawność, uzasadnienie teoretyczne, organizacja stanowiska pracy, czas wykonania zadania, bhp.
Najwyższą liczbę punktów uzyskały dwie uczennice z klasy III TŻiUg - Kolbusz Kinga i Kukla Klaudia, które reprezentować będą szkołę w eliminacjach okręgowych.
Uczennicom gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnym etapie olimpiady.
Teresa Radelczuk