Godło Polski MRiR

Kierunki kształcenia

Kucharz

Kucharz to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem potraw i napojów, przechowywaniem żywności, wykonywaniem czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Stosuje różne metody kulinarne, diety, czerpiąc z tradycji kształtuje nowoczesne trendy żywienia.

Absolwenci są przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Kwalifikacje zawodowe

HGT.02.. Przygotowanie i wydawanie dań

Przedmioty zawodowe

  • Technologia gastronomiczna
  • Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
  • Zasady żywienia

Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Miejscem pracy kucharza są restauracje, bary, stołówki, jadłodajnie  oraz własne firmy.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia  mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.                                        

Kucharz

Pozostałe kierunki

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.