Godło Polski MRiR

Kierunki kształcenia

Cukiernik

Cukiernik to osoba zajmująca się zawodowo sporządzaniem wyrobów cukierniczych, ciast i ciasteczek, ich konfekcjonowaniem, dekorowaniem, rozliczaniem produkcji. Zawód cukiernika można zdobyć nabywając wiedzę i umiejętności w trzyletniej zawodowej szkole branżowej. W trakcie nauki uczeń poznaje surowce  i półprodukty cukiernicze, ocenia ich wartość odżywczą i przydatność technologiczną, sporządza ciasta , słodkie desery, lody. Tworzy masy, kremy, glazury i zna ich zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych. Stosuje obowiązujące w branży spożywczej zasady higieny pracy.

Kwalifikacje zawodowe

T.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

Przedmioty zawodowe

  • Technologie produkcji cukierniczej
  • Technika w produkcji cukierniczej

Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach cukierniczych.

Miejscem pracy cukiernika są zakłady, warsztaty i pracownie  cukiernicze przy restauracjach oraz własne firmy.

Absolwenci branżowej szkoły I stopnia  mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.                        

Cukiernik

Pozostałe kierunki

   Nasza strona używa plików cookies. Pliki cookies wykorzystujemy w celu umożliwienia prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz w celu prowadzenia anonimowych statystyk i innych działań analitycznych przedstawiających sposób korzystania ze strony internetowej przez użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony internetowej oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji - Polityka prywatności.