Pion mechanizacji
Przygotowanie uczniów do zawodu w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku odbywa się zarówno na zajęciach lekcyjnych i zajęciach praktycznych jak i na praktykach zawodowych. W zakresie opanowania umiejętności, sprawności i nawyków działalności produkcyjnej czy usługowej zajęcia praktyczne stanowią główne ogniwo kształcenia zawodowego.
W nauczaniu praktycznym realizuje się następujące cele:
- kształcący - czyli wyrabianie umiejętności samodzielnego myślenia i działania;
- poznawczy - czyli wyposażenie uczniów w wiadomości i umiejętności zawodowe;
- wykonawczy -czyli kształtowanie przyzwyczajeń dobrej pracy, umiejętności współżycia z ludźmi, szacunku dla ich zadań, formowanie zrębów etyki zawodowej i kultury pracy.
Wszystkie te cele Zespół Szkół w Brzostku realizuje poprzez kształcenie praktyczne w takich formach organizacyjnych jak zajęcia praktyczne, praktyki zawodowe oraz nauka jazdy samochodem, ciągnikiem rolniczym i praca maszynami rolniczymi.
W procesie praktycznej nauki zawodu uczniowie Zespołu Szkół w Brzostku opanowują umiejętności w zakresie:
- podstawowych operacji technologicznych, ręcznej mechanizacji obróbki metali;
- napraw narzędzi, maszyn i pojazdów rolniczych łącznie z kwalifikowaniem sprzętu do naprawy;
- regulowanie mechanizmów, obsługi i konserwacji sprzętu, sprawdzania stanu technicznego maszyn i pojazdów rolniczych;
- eksploatacji narzędzi, maszyn, urządzeń i pojazdów rolniczych, technologii prac zmechanizowanych w rolnictwie, organizacji pracy w gospodarstwie rolnym;
W bieżącym roku szkolnym odbyły się już dwutygodniowe praktyki zawodowe w klasie II TM, w ramach których uczniowie realizowali następujące zagadnienia:
- Zaprojektowanie technologii zbioru buraków cukrowych z wykorzystaniem sprzętu posiadanego przez szkołę.
- Wykonanie przeglądu technicznego i usunięcie usterek sprzętu transportowego.
- Wykonanie przeglądu technicznego kombajnu jednorzędowego do buraków „Kleine Automatic 5000”.
- Regulacja zespołów kombajnu „Kleine”, próba pracy.
- Wykonanie przeglądu i dokonanie regulacji parametrów pracy ścinacza zielonek „Kornik”.
- Wykonanie przeglądu technicznego wyorywacza trzyrzędowego buraków.
- Obliczenie przybliżonych wymiarów pryzmy buraków na podstawie przewidywanego plonu. Wyznaczenie miejsca na pryzmę buraków i oznaczenie go palikami.
- Przygotowanie ręcznych ogławiaczy do pracy- ogłowienie uwroci o odpowiedniej szerokości.
- Zbiór buraków metodą jednofazową i trójfazową.
- Bieżąca i posezonowa naprawa używanych przy zbiorze maszyn i narzędzi.
- Przygotowanie sprzętu do zimowego przechowywania – mycie i konserwacja.
- Kalkulacja kosztu zbioru buraków z powierzchni 3,0 ha.
W ostatnim dniu praktyki przed komisją odbyło się zaliczenie realizacji zajęć wraz z wpisem oceny do indeksu i dziennika lekcyjnego. W dniu 1 . XII. br odbył się odbiór buraków cukrowych z pryzmy zgodnie z umową kontraktacyjną.
Kierownik Szkolenia Praktycznego
mgr inż. Teresa Radelczuk
Zobacz więcej - zdjęcia Grzegorza Kolbusza